مشکلات دندان اضافه

درآوردن دندان اضافه؛ علل و راه‌های درمان

بازدیدها : 1825 بازدید

دندان اضافه یکی از مشکلاتی است که 1 تا 4 درصد افراد ممکن است به آن مبتلا شوند. هر فردی در دوران کودکی 20 دندان شیری دارد. این درحالی است که تعداد دندانهای دائمی هر فرد در بزرگسالی 32 است، اما برخی از افراد بیش از این تعداد دندان دارند که به آن عارضه دندان اضافه می‌گویند. در ادامه به علل شکل‌گیری دندان اضافه و راه‌های درمان آن اشاره می‌کنیم.

کلینیک دندانپزشکی بارانا در مشهد
کلینیک دندانپزشکی بارانا؛ جایی که لبخندهای زیبا آغاز می‌شود

علل ایجاد دندان اضافه

هنوز دلیل قطعی درخصوص ایجاد دندان اضافه در لثه بالا یا پایین ارائه نشده است، اما برخی از محققان بر این باورند که ممکن است درآمدن دندان اضافه صرفا نتیجه عوامل محیطی باشد، در حالی که برخی دیگر استعداد ژنتیکی را عامل این مسئله می‌دانند. پژوهشگران و متخصصان از علت دقیق دندان اضافه مطمئن نیستند، اما در صورت داشتن اختلالاتی مانند موارد زیر ممکن است افراد رشد مجدد دندان را در چندین دندان تجربه کنند.

1.سندرم گاردنر (Gardner syndrome)

این سندروم یک اختلال ارثی است که احتمال ابتلا به تومور و رشد غیرطبیعی بافت در بدن را افزایش می‌دهد. افراد مبتلا به سندرم گاردنر علاوه بر دندان اضافه، در سنین پایین خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را بیش از سایر افراد دارند.

2.بیماری فابری (Fabry disease)

از دیگر بیماری‌هایی که باعث ایجاد دندان اضافی می‌شود فابری است. اگر این بیماری نادر را دارید، بدن شما قادر به ساخت آنزیمی برای تجزیه مواد چرب نیست. این اختلال باعث درد شدید سوزش در دست ها و پاها، بثورات پوستی، درد معده و ناتوانی در تعریق می‌شود.

3.دیزوستوز کلیدوکانیال (Cleidocranial dysostosis)

این نوع بیماری بسیار نادر است و علاوه بر درآمدن دندان اضافه باعث بدشکلی در استخوان‌های شما، به ویژه درقسمت استخوان ترقوه می‌شود.

بیماری های مرتبط با دندان اضافه
بیماری دیزوستوز کلیدوکانیال باعث ایجاد ناهنجاری‌های استخوانی در دهان یا سایر قسمت‌های بدن می‌شود

4.شکاف لب یا شکاف کام (Cleft lip or cleft palate)

شکاف در لب بالایی یا سقف دهان شما باعث ایجاد دندان اضافه می‌شود. این دو نوع بیماری نسبتا شایع هر دو نقص مادرزادی محسوب می‌شوند و معمولا در اوایل بارداری اتفاق می‌افتند. این بیماری می‌تواند منجر به مشکلات دیگری مانند عفونت گوش، مشکل در تغذیه، شنوایی و گفتار شود.

نحوه درمان دندان اضافه

بسیاری از افراد نگران اثرات دندان اضافی بر سلامت خود هستند و می‌خواهند بدانند برای درمان آن چه باید کرد. به‌طورکلی دندان‌های اضافی را می‌توان کشید، اما فقط در صورتی باید این کار را کرد که سلامت دندان‌ها درخطر باشد.

وجود دندان اضافی تا زمانی که خطری برای سلامتی نداشته باشد، مشکلی چندانی را به وجود نمی‌آورد. معمولا کشیدن دندان نیش اضافه یا هر نوع دندان دیگر را قبل از ایجاد آسیب توصیه می‌کنند. کشیدن دندان در مشهد یا هر شهر دیگر به محل قرارگیری دندان اضافی و ارتباط آن با دندان‌های دیگر بستگی دارد. توصیه می شود برای کشیدن دندان نزد متخصص دندانپزشکی بروید تا مشکلاتی مانند حفره خشک گریبان دندان شما را نگیرد.

کشیدن دندان اضافه
چه زمانی باید دندان اضافی را کشید؟

دندانپزشک شما ممکن است کشیدن دندان اضافی را در موارد زیر به شما توصیه کند:

  1. باعث بیرون‌زدگی دندان‌های دیگر شود
  2. برای انجام ارتودنسی و نصب بریس مشکل به وجود آورد
  3. باعث مشکلاتی مانند کیست یا آسیب به ریشه دندان شود
  4. در مسیر پیوند استخوان یا کاشت ایمپلنت دندان قرار گیرد
  5. نحوه قرارگیری آن به‌گونه‌ای باشد که مانع استفاده از مسواک یا نخ دندان شود و احتمال پوسیدگی دندان را افزایش دهد
  6. زمانی که باعث نارضایتی شما از شکل دهان و دندان‌های خود شود
دندان اضافه و احساس نارضایتی از وضعیت ظاهر
احساس نارضایتی از دندان اضافی

به عقیده برخی از محققان دندان‌های اضافی باید بلافاصله پس از تشخیص کشیده شود. برخی دیگر معتقدند که جراحی دندان اضافه برای کودکان باید بین 8 تا 10 سالگی به تعویق بیفتد؛ چراکه باعث می‌شود تا ریشه دندان‌های معمولی شکل بگیرد. این مسئله آسیب به دندان‌های معمولی را به حداقل ممکن می‌رساند.

کشیدن دندان اضافه جلو

دندان اضافه در بزرگسالان بیشتر در قسمت جلو دهان دیده می شود و افراد زودتر متوجه آن می شوند، این مورد هم بیشتر به دلیل باقی ماندن دندان شیری در بزرگسالی اتفاق می افتد که دندان دائمی جایی برای رشد ندارد، در نتیجه فضای مناسبی برای رشد پیدا نمی کند و در پشت دندان های شیری شروع به رشد می کند؛ بنابراین وجود دو دندان روی هم می تواند از مشکلاتی باشد که حتما باید به نزد دندانپزشک بروید و آن را درمان کنید.

در اکثر مواقع دندان درآوردن در بزرگسالی نشان از یک مشکلی درمانی است که در کودکی به درستی و به موقع درمان نشده است.

به طور کلی چنانچه در زمان کودکی به دندانپزشکی مراجعه کنید، می توانید سلامتی دهان و دندان کودک خود را تضمین کنید و از مشکلاتی مانند دندان اضافه پشت دندان شیری یا رشد مجدد دندان در بزرگسالی او را نجات دهید.

کشیدن دندان اضافه جلو در کودکی
مراجعه به موقع به دندانپزشکی شما را از مشکلی مانند دندان اضافه در بزرگسالی در امان نگه می‌دارد

درمان دندان اضافه زمانی که از ناشی از باقی ماندن دندان شیری است

درمان چنین دندانی معمولا به این صورت است که دندان شیری را می کشند و با استفاده از ارتودنسی، دندان دائمی را به موقعیت اصلیش سوق می دهند. اگر دندان های بهم ریخته دارید یا حس می کنید که هنوز دندان های دائمی شما در جایگاه درستی قرار ندارند، انجام ارتودنسی در مشهد به شما پیشنهاد می شود. ممکن است در این حالت درمان ارتودنسی کمی طولانی شود، اما از آن اقداماتی است که ضروری و موثر است.

دندان اضافه نشانه چیست؟

دندان اضافه یا Hyperdontia می‌تواند به دو شکل نهان و آشکار در قسمت دهان برای شما مشکلاتی را ایجاد کند. اگرچه رشد مجدد دندان در بزرگسالان شایع‌تر است، اما علائم دندان اضافه می‌تواند از زمان ریزش دندان شیری در کودکان آغاز شود. دندان درآوردن در بزرگسالی ممکن است از ریشه دندان به صورت جداگانه رویش کند یا یک ریشه دندان دائمی به‌جای یک دندان باعث تشکیل دو دندان شود.

درآمدن دندان اضافه
دندان اضافه یکی از ناهنجاری‌های دهان و دندان محسوب می‌شود

دندان های دائمی در برخی افراد به علت دیر افتادن دندان شیری، در زمان مناسب در نمی‌آید؛ بنابراین وجود دندان شیری در بزرگسالی را نباید ناهنجاری تلقی حساب کرد؛ چراکه با کشیدن آن مشکل برطرف می‌شود. دندان‌های اضافی نه تنها در خط لثه، بلکه در هر کجای دهان می‌توانند رشد کنند.

رویش دندان دائمی پشت دندان شیری، جلو یا حتی در امتداد سقف دهان ظاهر شوند. دندان های اضافی بر اساس ساختارشان به چهار دسته تقسیم می‌شوند: مخروطی، سلی، مکمل و ادونتوما. در ادامه در مورد هر یک از آن‌ها توضیحاتی ارائه خواهد شد.

دندان های اضافی معمولا دردناک نیستند، اما ممکن است با قرارگیری نامناسب در دهان، عجیب به‌نظر رسند یا ممکن است از لثه عبور نکنند و نهان باقی بمانند و روی سایر دندان‌های شما تأثیر بگذارند. لازم به یادآوری است که دندان عقل نهفته دندانی اضافی محسوب نمی‌شود، اما در صورت جا نداشتن فک لازم است تا از دهان شما خارج شود.

دندان عقل نهفته
دندان عقل نهفته، جز دندان اضافی محسوب نمی‌شود

مشکلات دندان اضافه

دندان اضافی در فک بالا یا در فک پایین همان‌طور که از نام آن مشخص است، ناهنجاری است و در دهان شما اضافه محسوب می‌شود. تعدادی از مشکلاتی که دندان اضافه می‌تواند برای افراد به وجود آورد عبارتند از:

  1. باعث بیرون‌زدگی سایر دندان‌ها می‌شود
  2. به ریشه سایر دندان‌ها آسیب می‌زند
  3. باعث بهم‌ریختگی سایر دندان‌ها می‌شود
  4. دندان‌های دیگر را از موقعیت خود خارج می‌کند
  5. احتمال ایجاد کیست در اطراف دندان‌ اضافی افزایش پیدا می‌کند
  6. باعث مشکلات گفتاری می‌شود.

اگر شما هم به هر دلیلی از مشکلات دندان اضافه رنج می‌برید، مشاوران و متخصصان دندانپزشکی کلینیک دندانپزشکی بارانا می‌توانند پاسخگوی سوالات در این زمینه باشند. همچنین می‌توانید با بهره‌مندی از معاینه رایگان به صورت حضوری نیز به این مرکز مراجعه کنید.

انواع دندان اضافه

دندان اضافی می‌تواند در هر جایی از دهان شما ایجاد شود. بنا به قسمت رویش دندان اضافی اسامی دارد که در ادامه به هر یک از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

1.مزیودنس‌ها (Mesiodens)

نوعی از دندان‌ اضافه که در پشت دو دندان جلویی شما رشد می‌کنند که رایج‌ترین نوع آن‌ها محسوب می‌شوند. در برخی از موارد دندان اضافه از سقف دهان یا حفره بینی هم امکان رویش دارد.

2.پارامولرها (Paramolars)

این نوع از دندان اضافه در کنار دندان‌های آسیاب شما رشد می‌کند.

3.دیستوملرها (Distomolars)

این نوع از دندان اضافی هم راستا با بقیه دندان‌های جلویی شما رشد می‌کند.

اشکال مختلف دندان اضافه

یک دندان اضافی می‌تواند اشکال مختلفی داشته باشد که در ادامه به رایج‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم:

1.مخروطی شکل (Conical)

این نوع دندان اضافه کوچک به صورت مخروطی شکل در پشت دندان های جلویی شما رشد می‌کند.

2.برآمدگی‌های سلی (Tuberculate)

این نوع از دندان اضافه به صورت جفت درمی‌آید و به ندرت از لثه بیرون می‌زند و بیشتر به حالت نهان در لثه باقی می‌ماند.

3.مکمل مانند (Supplemental)

این دندان به شکل یک دندان معمولی است و معمولا در انتهای تعدادی از دندان‌ها رشد می‌کند.

4.ادنتوم (Odontoma)

این نوع از دندان زمانی ایجاد می‌شود که بافت دندانی به شکل غیرعادی و به تعداد زیاد رشد کرده است. برای پاسخ به سوال ادنتوم چیست؟ باید گفت توموری خوش خیم است که به ندرت در دندان های شیری دیده می شود و منشا آن می تواند ژنتیک، آسیب یا عفونت باشد.

خدمات زیبایی و درمانی در مشهد؛ کلینیک دندانپزشکی بارانا

رشد دوباره دندان در بزرگسالی یکی از مشکلاتی است که باید پیش از آسیب علت ایجاد آن را بادقت مورد بررسی قرار داد. دندان اضافی در کودکان هم در نوع خود با مشکلاتی همراه است که پیش از ایجاد مشکلات بیشتر با به آن رسیدگی کرد تا به دندان‌های دائمی آسیبی وارد نشود. در نظر داشته باشید که همیشه دندان اضافه نشانه بیماری نیست و فقط گاهی

” کلینیک بارانا با مجهزترین تجهیزات دندانپزشکی در مشهد امکان انجام انواع خدمات زیبایی و درمانی را برای شما عزیزان فراهم کرده است. اگر شما هم از دسته افرادی هستید که از این ناهنجاری دهان و دندان رنج می‌برید، به ما اجازه دهید تا به شما کمک کنیم. مشاوره رایگان کارشناسان کلینیک بارانا این اطمینان خاطر را برای شما ایجاد می‌کند تا با خیالی راحت به این مشکل رسیدگی کنید.” شماره‌های تماس کلینیک📞: 05137609009 – 09157609009 ساعات پاسخگویی: 9 الی 14 و  17 الی 20🕗

کلینیک دندانپزشکی بارانا
کلینیک دندان پزشکی بارانا؛ ما کسی را به خاطر هزینه از خود دور نمی کنیم

سوال متداول

اگر دندان اضافه درمان نشود، چه می‌شود؟

دندان اضافی به خودی خود از بین نمی‌رود؛ بنابراین اصلاح آن به درمان نیاز دارد. در برخی از موارد اگر بیش‌ازحد طولانی دندان اضافه درمان نشود و به همان صورت در دهان باقی بماند، دندان‌های اضافی می‌تواند با دندان‌های دائمی ترکیب شوند و برای جدا کردن آن‌ها به عمل جراحی نیاز باشد. در موارد دیگر دندان‌ها به صورت نهان باقی می‌مانند. این دندان‌ها می‌توانند جلوی رویش دندان‌های دائمی را بگیرند، دندان‌های دائمی را جابجا کنند، باعث شلوغی یا ایجاد کیست در دهان شوند یا اگر زمانی افراد تصمیم به انجام ارتودنسی بگیرند، دندان اضافی می‌تواند منجر به مشکلاتی شود.

آیا کشیدن دندان اضافه درد دارد؟

اگر دندان‌های اضافی شما قابل‌رویت هستند، ممکن است برداشتن آن‌ها آسان باشد، درست مانند برداشتن یک دندان معمولی. اگر این دندان از طریق لثه یا یک لایه استخوان پوشیده شده باشد، جراح ابتدا باید لثه را برش دهد یا لایه استخوانی را جدا کند و سپس دندان را بکشد. در چنین شرایطی اگر دندان اضافی با دندان بعدی جوش بخورد، چه در سطح جزئی و چه در سطح ریشه، ممکن است استخراج دندان سخت باشد. ممکن است 6 ماه تا 3 سال طول بکشد تا دندان‌های معمولی دربیایند.

آیا تشکیل دندان اضافه آسیب‌زا است؟

خوشبختانه هنجار دندان اضافه دردناک نیست و معمولا مشکلات جدی را ایجاد نمی‌کند. ممکن است به دلیل وجود دندان‌های اضافی در دهان، فک و لثه‌ها روی فک افراد فشار باشد و گاهی باعث ورم صورت شود.

دندان های اضافه بیشتر در کدام فک مشاهده می شوند؟

این دندان ها در هر دو فک رشد می کنند، اما دندان اضافه در فک بالا شایع تر است.

دانلود PDF مقاله درآوردن دندان اضافه؛ علل و راه‌های درمان

برای دسترسی به این مقاله در حالت آفلاین فایل pdf آن در اختیار شما عزیزان گرفته است. برای مطالعه فایل PDF اینجا را کلیک کنید:

دانلود فایل PDF مقاله درآوردن دندان اضافه؛ علل و راه‌های درمان

4/5 - (42 امتیاز)

21 دیدگاه

  1. سلام ۱۷ سالمه ی سالی هست ک احساس میکردم ی دندون اضافه از پشت دندون سقف بالام داره رشد میکنه ولی اصلا حسش نمیکردم تا اینکه الان بیشتر از قبل رشد کرده و این منو میترسونه باید بکشمش؟ جلویی رو یا اون ک از پشتش رشد کرده میترسم اون پشتی جای جلویی رو بگیره و نظم و زیبایی دندونام و از دست بدم چیکار باید کنم؟میشه راهنمایی کنید

    اسما
    1. Author

      سلام. باتوجه به سنی که دارید، احتمال اینکه دندان شیری شما نیفتاده و دندان دائمی پشت دندان شیری درامده زیاد است. بستگی به شرایط سایر دندان های شما داره . اگر دندان دائمی به صورت عمودی در اومده باشه احتمالا بعد از کشیدن دندان مصنوعی نیاز به اقدام خاصی نباشه، اما اگر دندان کج درامده باشه یا نصفه در امده ، احتمالا نیاز دارید که ارتودنسی دندان کنید.

      مریم داوودی
  2. یازده سالمه دندون اضافه در بالای سقف دهان دارم ولی هنوز زید رشد نکرد چه زمانی میتونم درش بیارم راهنمایی کنید

    سلام
    1. Author

      احتمالا دندانی که از قسمت بالای سقف دهان شما دراومده دندان دائمی شما هست و دندان شیری ای دارید که هنوز در دهان شما باقی مانده. اگر اینطور باشه باید دندان شیری خود را ابتدا بکشیدو سپس ارتودنسی فک بالا انجام بدید تا دندان دائمی شما بیاد سر جای خودش. اما اگر دندان بالای سقف شما واقعا اضافه است، به دلیل اینکه فضایی برای دراومدن نداره احتمالا رشد کافی نخواهد داشت و شما در همین حالت بهتره به دندانپزشک مراجعه کنید تا تجویز دقیق رو برای شما انجام بده

      مریم داوودی
  3. سلام وقت بخیر.خواهرم هفت ساله هست ویک دندان اضافی بالای لثه درآورده قسمت بالا دهان تازه هم در امده هنوز آیا راه حلی هست.ممنونم

    مهدیه
    1. Author

      سلام. ممنون. باتوجه به اینکه7 سالگی، سن افتادن دندان های شیری هست، احتمال اینکه دندان دائمی ایشون هست زیاده . در واقع اون دندان اضافه نیست، بلکه دندان دائمی هست . بهتره به دندانپزشکی(ترجیحا متخصص دندانپزشکی کودکان) مراجعه کنید تا دندان شیری رو بکشه تا فضای کافی برای پایین اومدن دندان دائمی باز بشه .

      مریم داوودی
  4. سلام دخترم یک سال داره
    هشت تا دندان در آورده به تازگی متوجه شدم پشت دندان نیشش در قسمت کام داره دندون رشد میکنه آیا این دندون سر جاش می ره آیا می شود زود تر درمان کرد با وجود اینکه یک سال بیشتر نداره یا باید صبر کنم ببینم چی میشه ؟
    باتشکر

    دماوندی
    1. Author

      سلام باتوجه به اینکه تا سن افتادن دندان های شیری کودک شما زمان زیادی باقی مونده بهتره در این مورد به متخصص دندانپزشک کودکان مراجعه کنید تا دندان های کودک شما دقیق تر معاینه بشه و علت پیدا بشه .

      مریم داوودی
  5. سلام من 16 سالمه یک دندان اضافه ولی خیلی کوچیک چند سالی هست که دزست بالای دندون دراومده ایا مشکلی پیش میاد بعدا؟
    من چند سال پیش دندون پزشک رفته بودم گفته بودم یک دندونت هم خرابه باید بکشی الان حس میکنم خالیه اونجا رنگش هم سیاه سده وقتی زبون میزنم میخاره یعنی دندون اصلی افتاده؟

    مهران
    1. Author

      سلام. باتوجه به مواردی که گفتید احتمالا دندان شیری شما در دهان باقی مانده و دندات اصلی فضای کافی برای بیرون اومدن نداره. اینکه دندان شما شیری هست یا اصلی باید معاینه بشه . برای دندان خراب شما هم باید گفت که احتمالا دندان اصلی بوده که دندان دیگه ای در نیاوردین.

      مریم داوودی
  6. سلام خسته نباشید دندون اضافه در فک بالا پشت دندان نیش دارم وسنم ۲۳ سال است ودندان نیش جلویی رو انحراف داده و جلوییو اذیت میکنه حالا میخوام بدونم اگه جلویی رو بکشم یا عقبی رو بکشم یکی دیگه که فشار میاره لق میشه یانه چیکار کنم

    بی نام
    1. Author

      سلام. ممنون. دندانپزشک دندان اضافه رو میکشه و دندان نیش اگر خیلی کج نشده بیاشه سر جای خودش به مرور زمان میاد. اگرز کج شده باشه که ریشه های این دو دندان بهم نزدیک باشه احتمالب استفاده از درمانهایی مانند ارتودنسی هم هست . باید عکس opg کاز دندان هاتون بگیرید تا وضعیتفک و دهانتون مشخص بشه و تشخیص دقیق بتونیم بدیم

      مریم داوودی
  7. سلام وقتتون بخیر . من 48 سالم . ودر فک بالا یک بار دندان اضافه دراوردم ک خودش افتاد . الان دوبار بالای فکم داره دندان اضافه در میاره . میخواستم بدونم ک چیکار باید بکنم و اینکه خطرناک نیست ؟

    مژگان
    1. Author

      سلام ممنون. باتوجه به سنتون در امدن دندان و افتادن خود به خودی طبیعی به نظر نمیرسه .بیماری های زمینه ای شما باید بررسی بشه. حتما به دندانپزشک مراجعه کنید

      مریم داوودی
    2. Author

      سلام ممنون. باتوجه به سنتون در امدن دندان و افتادن خود به خودی طبیعی به نظر نمیرسه .بیماری های زمینه ای شما باید بررسی بشه. حتما به دندانپزشک مراجعه کنید

      مریم داوودی
  8. سلام .خسته نباشید من 13سالمه و تازه متوجه شدم بالای لثم یه دندون اضافه داره در میاد و خیلی ریزه و تازه در اومده .پایینشم یه دندون خراب دارم یعنی دندون خرابو باید بکنم؟اگه نکنم دندونام نامنظم میشن؟ممنون میشم جوابمو بدید ممنونم

    رنجبر
    1. این موضوع باید به صورت حضوری بررسی بشه، ممکنه با ارتودنسی هم درمان بشه.
      بهتره هرچه زودتر برای معاینه به کلینیک مراجعه کنید.
      شماره‌های تماس جهت رزرو نوبت: 37609009-051 و 09157609009

      خانم خیراللهی
  9. سلام من ۱۷ سالمه یه دندون اضافی در فک بالا در اومده آیا باید اونو بکشم

    امیرحسین
    1. ممکنه با تجه به شرایط فک و دندون‌هاتون با ارتودنسی هم حل بشه. برای رزرو نوبت جهت معاینه حضوری لطفاً با شماره 37609009-051 تماس بگیرید.

      خانم خیراللهی
  10. سلام خسته نباشید پسرم 3 سالشه چهارتا دندان جلویی فک پاینش لق شدن یکم از پایین لثه هم دوتا دندون اضافه انگار داره در میاره خیلی نگرانم امروز دکتر نیست بنظرتون چیکار کنم

    سارا
    1. سلام وقت بخیر
      نگران نباشید و برای رزرو اولین نوبت با کلینیک تماس بگیرید.
      شماره تماس: 37609009-051

      خانم خیراللهی

دیدگاهتان را بنویسید

نام و سوال خود را در باکس زیر وارد کنید و دکمه فرستادن دیدگاه را بزنید، در سریعترین زمان به سوال و نظرات شما پاسخ خواهیم داد