معایب و عوارض ارتودنسی

9 عارضه ارتودنسی که باید بدانید

بازدیدها : 193 بازدید

ارتودنسی یک روش درمانی خطرناک نیست. اگر قرار بود مرتب کردن دندان‌ها عارضه داشته باشد؛ دندانپزشکان از آن استفاده نمی‌کردند. در واقع عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و بی‌توجهی به توصیه‌های متخصص است که منجر به بروز عوارض ارتودنسی مثل بوی بد دهان، تحلیل ریشه دندان و غیره می‌شود. در این مقاله عوارض و راه‌های پیشگیری از آن‌ها را به طور کامل بررسی خواهیم کرد.

کلینیک دندانپزشکی بارانا در مشهد
کلینیک دندانپزشکی بارانا مشهد؛ جایی که لبخندهای زیبا آغاز می‌شود.

عوارض ارتودنسی دندان چیست؟

چیزی به اسم عوارض ارتودنسی وجود ندارد. موارد زیر مشکلاتی هستند که در صورت انجام ندادن مراقبت‌های لازم برای فرد پیش می‌آیند.

1. بوی بد دهان

بوی بد دهان به دلیل فضاهای کوچکی است که می‌توانند به عنوان تله برای گیر انداختن غذا عمل کرده و موجب بو گرفتن دهان شوند. در صورت امکان پس از هر وعده غذایی، مسواک بزنید. در زمان‌هایی که برایتان امکان‌پذیر نیست، سعی کنید دهان خود را با فشار آب یا دهانشویه بشویید.

بوی بد دهان به دلیل گیر افتادن غذا در فضاهای کوچک
علت بوی بد دهان، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است.

2. تحلیل ریشه دندان

احتمال کوتاه شدن ریشه بین ۳ تا ۵ درصد موارد بوده، اما آگاهی از آن ضروری است. مکانیزم ارتودنسی بر اساس تحلیل ریشه و استخوان و بازسازی مجدد آن است تا دندان حرکت کرده و در جای درست قرار بگیرد. در موارد نادری ممکن است که ریشه دندان نسبت به قبل کوتاه‌تر شده و این موضوع می‌تواند روی طول عمر دندان اثر سوء داشته باشد. وجود بریس‌ها بیشتر از دو سال، احتمال وقوع این اتفاق را افزایش می‌دهند.

3. واکنش های آلرژیک

گاهی اوقات سیم‌های فلزی و براکت‌ها می توانند سبب بروز آلرژی در افراد شوند. علائم آلرژی می‌تواند شامل قرمزی، خارش، تورم و التهاب در محل استفاده از تجهیزات ارتودنسی باشد. توصیه می‌شود قبل از به‌کارگیری بریس‌ها، ارتودنتیست را در جریان حساسیت‌های خود قرار دهید.

واکنش آلرژیک در محل ارتودنسی
برای جلوگیری از واکنش‌های آلرژیک، حساسیت‌های خود را به ارتودنتیست بگویید.

4. زخم شدن بافت نرم داخل دهان

براکت‌ها از طریق سیم به هم متصل شده و دندانپزشک از طریق آن ها فشار مورد نیاز را به دندان‌ها اعمال می‌کند. اگر این براکت‌ها به درستی نصب نشوند و یا مراقبت‌های لازم انجام نگیرد، احتمال ایجاد زخم و خراش در دهان وجود دارد. ممکن است این زخم‌ها بعد از چند روز از بین بروند؛ اما در صورت طولانی شدن حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

5. زرد شدن دندان ها

اگر غذای جمع شده در اطراف براکت‌ها به سرعت خارج نشود، دندان‌ها لکه‌دار می‌شوند. با توجه به اینکه تمیز کردن دندان‌ها با وجود براکت دشوار است، معمولا در محل براکت لکه سفید ایجاد می‌شود. بنابراین بقیه دندان‌ها در مقایسه با آن زرد به نظر می‌رسند.

زردی دندان به دلیل تمیز نکردن اطراف براکت ها
لکه های سفید در محل براکت، باعث زرد به نظر رسیدن باقی دندان‌ها می‌شود.

6. پوسیدگی دندان

یکی دیگر از عوارض ارتودنسی ناشی از عدم مراقبت صحیح، پوسیدگی دندان است. هنگام استفاده از بریس‌ها، ضمن اینکه احتمال گیر کردن مواد غذایی پشت قطعات فلزی زیاد است؛ تمیز نگه داشتن دهان و دندان هم سخت‌تر می‌شود.

مواد غذایی منبعی برای تغذیه میکروارگانیسم‌های دهانی و تشکیل پلاک دندانی می‌شوند. تجمع پلاک‌ها باعث پوسیدگی دندان شده و ما را با مشکلی بزرگ‌تر از ناترازی دندان‌ها، درگیر خواهد کرد. در نظر داشته باشید که بروز این پوسیدگی‌ها معمولاً با تشکیل لکه‌های سفید یا زرد شروع می‌شوند.

7. آسیب به مینای دندان

در اثر درمان ارتودنسی ممکن است مینای دندان فرسوده شده و خاصیت معدنی خود را از دست بدهد . یکی از عوامل مهم در فرسایش مینای دندان، مصرف شکر است. در صورت ادامه پیدا کردن روند فرسایش، لکه‌های سفید یا زردی روی دندان ظاهر می‌شوند. متخصص ارتودنسی باید مدام دندان‌ها را چک کند تا در صورت مشاهده نشانه‌ها به درمان اولیه آن بپردازد.

لکه های سفید یا زرد یکی از نشانه های فرسایش مینای دندان
یکی از عوارض ارتودنسی، فرسایش مینای دندان است.

8. احتمال بازگشت درمان

یکی از مواردی که باعث شده بسیاری از افراد تمایلی به درمان ارتودنسی نداشته باشند، خطر برگشت ناهنجاری‌ها است. لازم است بدانید درمان‌هایی که در طول دوره رشد انجام شده‌اند، برگشت‌پذیر نیستند. برای شروع درمان ارتودنسی در مشهد حتما با یک متخصص باتجربه مشورت کنید. به این ترتیب بهترین تشخیص و درمان برای شما انجام شده و ریسک برگشت درمان از بین خواهد رفت.

9. بیماری لثه

بروز بیماری‌های لثه یکی دیگر از عوارض ارتودنسی است. از مهم‌ترین علائم بروز این بیماری، التهاب، تورم و خونریزی لثه هنگام مسواک زدن است. بیماری لثه، درمان ارتودنسی را پیچیده خواهد کرد، زیرا مشکلاتی که برای لثه‌ها پیش می‌آید باعث کاهش سرعت حرکت دندان‌ها شده و روند درمان با مشکل رو‌به‌رو خواهد شد.

بیماری لثه یکی از عوارض ارتودنسی
بیماری لثه، روند درمان ارتودنسی را با مشکل روبرو خواهد کرد.

 10. تغییرات پالپ یا مغز دندان

در داخلی‌ترین قسمت دندان ناحیه‌ای به نام پالپ وجود دارد؛ که حاوی خون، منبع تغذیه و اعصاب دندان است. فشار وارد شده به دندان در اثر درمان ارتودنسی، باعث افزایش حساسیت پالپ و کاهش جریان خون در این منطقه می‌شود که با دردهای ناگهانی همراه خواهد بود.

علت اصلی بروز عوارض ارتودنسی

بریس ارتودنسی همزمان با اصلاح مشکلات دندانی یا فکی ممکن است باعث ایجاد مشکلات جدی در بهداشت دهان و دندان شود. بزرگ‌ترین چالش بیماران تحت درمان ارتودنسی محدودیت‌هایی است که بریس در حین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن ایجاد می‌کند.

در شرایطی که پاک‌سازی مناسب فضای بین دندان‌ها ممکن نباشد، فرصت مناسبی برای تشکیل پلاک‌ها ایجاد می‌شود. در صورتی که این پلاک‌ها به خوبی از روی دندان پاک نشوند؛ به جرم دندان تبدیل شده و تنها دندان‌پزشک قادر به حذف آنها خواهد بود. بر اساس تحقیقات انجام‌شده توسط دندانپزشکان، جرم دندان با افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های لثه همراه است.

سخت شدن بهداشت دهان و دندان در دوره درمان ارتودنسی و ایجاد جرم دندان
جرم دندان با افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های لثه همراه است.

4 قدم تا کاهش عوارض ارتودنسی

انجام اقدامات لازم برای کاهش مشکلات بعد ارتودنسی به ماندگاری بیشتر درمان هم کمک می‌کند. ممکن است تصور کنید درمان ارتودنسی دائمی است اما متاسفانه اگر مراقبت‌های لازم و رعایت بهداشت دهان و دندان انجام نشود؛ احتمال برگشت دندان‌ها به موقعیت قبلی وجود دارد. راه‌های پیشگیری از عوارض ارتودنسی عبارتند از:

1. مسواک زدن دندان با بریس

پس از خوردن هر وعده غذایی با یک مسواک نرم و خمیردندان حاوی فلوراید با دقت مسواک بزنید. در صورتی که برایتان امکان‌پذیر نبود، دهان خود را با آب بشویید تا همه ذرات غذا از لای بریس‌ها خارج شوند. با نگاه در آینه مطمئن شوید که دندان‌ها کاملا تمیز شده باشند.

الزام مسواک زدن با بریس بعد از هر وعده غذایی
بعد از مسواک زدن، از تمیزی دندان‌ها مطمئن شوید.

2. استفاده از نخ دندان با بریس

استفاده از نخ دندان در طول درمان ارتودنسی از اهمیت زیادی برخوردار بوده و از پوسیدگی و ایجاد پلاک روی دندان‌ها جلوگیری می‌کند. سیم مفتولی شکل روی دندان‌ها مانعی برای رسیدن فرچه‌های مسواک به میان دندان‌ها است؛ که نخ دندان‌های ارتودنسی خیلی راحت امکان پاک کردن میان دندان‌ها را میسر می‌کنند.

3. مراجعات منظم به دندانپزشک

در طول دوره درمان، باید به صورت منظم به دندان‌پزشک مراجعه کنید. دندان‌پزشک با معاینه، متوجه آسیب‌های احتمالی شده و پیش از وخیم شدن اوضاع، برای درمان اقدام می‌کند. هدف از ویزیت‌های ماهیانه در طول دوره درمان، عوض کردن سیم قوسی ارتودنسی، تنظیم بریس‌ها و نظارت بر پروسه درمان است.

هرگز از مراجعات منظم به دندان‌پزشک غافل نشوید؛ زیرا در غیر این صورت امکان شکست پروسه درمان وجود دارد. بعد از هر جلسه، با تنظیم سیم‌ها ممکن است احساس ناراحتی کنید اما جای نگرانی نبوده و خیلی سریع رفع خواهد شد.

مراجعه منظم به دندانپزشک برای نظارت بر پروسه درمان ارتودنسی
در طول دوره درمان ارتودنسی به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.

4. پرهیزهای غذایی دوران ارتودنسی

در طول دوره درمان ارتودنسی باید از مصرف غذاهای چسبناک و سفت خودداری کرده و فقط غذاهای نرم مصرف کنید. برخی از غذاهای ممنوعه در زمان ارتودنسی عبارتند از:

  • ذرت بو داده
  • آبنبات‌ها
  • یخ
  • شکلات چسبناک یا سفت
  • آدامس
  • آجیل و خشکبار
  • پیتزا
  • بلال
پرهیز از مصرف غذاهای چسبناک در دوره درمان ارتودنسی
آدامس، جزو مواد غذایی ممنوعه در دوره درمان ارتودنسی است.

کلینیک بارانا؛ ارائه دهنده خدمات برتر دندانپزشکی

ارتودنسی با هدف زیبایی، بهبود کارایی سیستم دندانی، پیشگیری از پوسیدگی و تحلیل لثه انجام می‌شود. در طول دوره درمان، رعایت بهداشت دهان و دندان سخت‌تر و در عین حال مهم‌تر خواهد شد. عوارض ارتودنسی با انتخاب یک متخصص ارتودنسی مجرب و انجام مراقبت‌های لازم، قابل پیشگیری است.

کلینیک بارانا، یکی از بهترین مراکز دندانپزشکی مشهد، پس از معاینه دقیق دهان و دندان‌ و بررسی سابقه بیمار، بهترین طرح درمان، بدون هیچ گونه عوارض نامطلوب را ارائه می‌دهد. مشاوره غیرحضوری و معاینه رایگان نیز از مزیت‌های این کلینیک هستند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت، می‌توانید همه روزه (به جز ایام تعطیل) با شماره‌های 0513760900909157609009 تماس بگیرید.

دانلود نسخه آفلاین مقاله عوارض ارتودنسی

لطفا به این مطلب امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نام و سوال خود را در باکس زیر وارد کنید و دکمه فرستادن دیدگاه را بزنید، در سریعترین زمان به سوال و نظرات شما پاسخ خواهیم داد