فیشور سیلانت در کودکان

فیشور سیلانت راهی برای محافظت از دندان‌ها و جلوگیری از پوسیدگی

بازدیدها : 919 بازدید

پوسیدگی دندان معمولا از شیارها و حفره‌های دندان‌ها شروع می‌شوند. فیشور سیلانت دندان یک لایه محافظ است که بر روی شیار دندان شما اعمال می‌شود تا از پوسیدگی دندان جلوگیری کند. فیشور سیلنت بیشتر بر روی دندان‌های آسیاب (دندان‌های جویدنی در پشت دهان) کاربرد دارد. این شیارپوش دندان میزان چسبندگی مواد غذایی و باکتریایی به شیار دندان را کاهش می‌دهد.

تماس با بهترین کلینیک دندانپزشکی در مشهد
جهت تماس با مشاوران کلینیک دندانپزشکی بارانا مشهد، کلیک کنید.

کاربرد فیشور سیلانت

فیشور سیلنت به پیشگیری از موارد زیر کمک می کنند:

  • ✅ پوسیدگی زودرس دندان
  • ✅ ایجاد حفره

فیشور سیلانت به انگلیسی «fissure sealant» نوشته میشود. شیارپوش دندان از مواد پرکننده ساخته شده که گاهی حاوی فلوراید هستند و بعضا می‌توانند سفید یا شفاف به نظر برسند. استفاده از فیشور سیلانت سریع و بدون درد است. این روش می‌تواند توسط دندانپزشک و در کلینیک دندانپزشکی معتبر انجام شود. کلینیک دندانپزشکی بارانا در مشهد با ارائه انواع خدمات درمانی در خدمت شماست تا سلامت دهان شما را تضمین کند.

این فرآیند معمولاً سریع و ساده است و برای هر دندان فقط چند دقیقه طول می‌کشد. دندان به طور کامل تمیز شده با محلول مخصوص آماده و سپس خشک می‌شود. سپس سیلانت اعمال می‌شود و باید اجازه دهید سفت شود که معمولاً با اشعه روی آن انجام می‌شود.

فیشور دندان کودکان چه کاربردی دارد
با پر کردن شیارهای دندان، از نفوذ آلودگی و ایجاد پوسیدگی جلوگیری کنید

چه زمانی به فیشور سیلانت نیاز است؟

این روش معمولا در موارد زیر انجام می شود:

  1. کودکان 6 ساله و بیشتر که تازه دندان آسیای آن ها درآمده است
  2. نوجوانان
  3. بزرگسالانی که نگران بهداشت دندان خود هستند.
  4. بزرگسالانی که به صورت طبیعی شیارهای (فیشور) عمیقی دارند.
  5. بزرگسالانی که زیاد دچار پوسیدگی دندان می شوند.

فیشور سیلانت در کودکان رایج تر بوده و معمولا درست پس از رشد دندان ها انجام می شود؛ زیرا دندان‌ها در معرض بیشترین خطر پوسیدگی هستند. اگر دندان‌های شما شیارهای بزرگی دارند، ممکن است دندانپزشک استفاده از فیشور سیلانت را به شما توصیه کند. توجه داشته باشید که از بین بردن مواد غذایی و باکتری های پلاک از شیار عمیق با مسواک زدن دشوار است؛ البته که همه دندان ها به شیارپوش نیاز ندارند.

فیشور سیلانت بزرگسالان

درست است که استفاده از درمان فیشور سیلانت ابتدا برای کودکان مطرح شد زیرا کودکان اغلب توانایی صحیح تمیز کردن دندان خود را ندارند اما خوب است بدانید فقط مختص کودکان نیست بلکه بستگی به عمق شیارهای دندان شما بستگی دارد. این شیارها بسیار مستعد پوسیدگی هستند و عمق آن در هر فرد متفاوت است. اگر دندانپزشک شما تشخیص دهد که این شیارها عمیق هستند بهتر است که از فیشور سیلانت دندان بزرگسالان استفاده کنید. زیرا در این شرایط مسواک زدن و تمیز کردن سطح دندان دشوار است و غذاها در داخل حفره گیر میکنند.

فیشور سیلانت دندان بزرگسالان
اگر دارای حفره‌های عمیق هستید که مسواک زدن را دشوار می‌کند، فیشور سیلانت برای شما نیز کاربرد دارد

مراحل فیشور سیلانت دندان

مراحل پر کردن دندان با شیارپوش عبارتند از:

  1. دندان را تمیز و خشک کنید.
  2. سطح دندان را آماده کنید.
  3. دندانپزشک سیلانت را روی شیار دندان قرار میدهد.
  4. سپس برای سفت شدن آن از یک اشعه یا نور قوی استفاده میکنند.

البته برای برخی از مواد مورد استفاده برای فیشورسیلانت ها نیازی به نور ندارند و همچنین نیازی به بی حسی نیست!

فیشور سیلانت دندان چگونه انجام میشود
فیشور سیلانت باید تمام حفره‌ها و شیارها را پر کند تا سطح دندان صاف شده و مسواک زدن راحت‌تر شود

بعد از استفاده از فیشور سیلانت دندان چه کاری باید انجام داد؟

پس از انجام فیشور سیلانت، باید دندان‌های خود را طبق معمول تمیز کنید و مسواک بزنید. پس از استفاده از شیارپوشی دندان، دندان‌های شما باید راحت‌تر تمیز شوند. توجه داشته باشید با گذشت زمان، فیشور سیلنت می‌تواند در اثر جویدن فرسوده شود. پس هنوز هم انجام این کار بسیار مهم است.

سطح صاف و مهر و موم شده اکنون با مسواک زدن معمولی تمیز و سالم نگه داشته می‌شود. استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید، به محافظت از دندان های شما کمک می‌کند. بدین صورت باعث کاهش پوسیدگی دندان‌های خود میشوید.

مراقبت‌ بعد از فیشور سیلانت

مراقبت بعد از فیشور سیلنت مانند روال قبل حفظ سلامت دهان و دندان است.

  • برای مصرف غذا و نوشیدنی هیچ مانعی وجود ندارد.
  • استفاده مرتب از مسواک و نخ دندان و دهان شویه فراموش نشود.
  • چک آپ و مراجعه هر شش ماه به دندانپزشک الزامی است.
مراقبت های بعد از فیشور سیلنت دندان
پس از فیشور سیلنت حتما هر شش ماه چکاپ شوید تا در صورت نیاز سیلنت ترمیم شود

فواید فیشور سیلانت چیست؟

  1. بین 33 تا 71 درصد از پوسیدگی دندان پیشگیری می کند.
  2. از دندان های دائمی تازه درآمده کودکان محافظت می کند.
  3. از نیاز به پرکردن دندان که برای کودکان ترسناک است، جلوگیری می کند.
  4. تمیز کردن فیشورهای عمیق را آسان تر می کند.
  5. به آسانی بر روی دندان ها قرار می گیرد.

اگر قصد دارید دندان‌های دائمی کودک خود را با استفاده از فیشور سیلانت مقاوم سازید و به دنبال دندانپزشکی کودکان با کادری مجرب هستید میتوانید به کلینیک بارانا، بخش دندانپزشکی کودکان مشهد مراجعه کنید.

عوارض فیشور سیلانت چیست؟

هرچند انجام فیشور سیلانت مزایای بسیار زیادی دارد؛ اما ممکن است عوارض زیر را نیز داشته باشد:

  1. برای انجام صحیح فیشور سیلانت بهتر است دندان بدون بزاق باشد؛ از این رو برای دندان کودکان و دندان‌های کوچک که بزاق زیاد دارند با دقت پایین و بسیار سخت انجام خواهد گرفت.
  2. با گذر زمان ممکن است این لایه‌های پلاستیکی در آمده یا فرسوده شوند؛ در صورتی که دندانپزشک طی انجام فیشور سیلانت نتواند دندان را خشک نگه دارد با این مشکل مواجه خواهید شد.
  3. در صورت درآمدن سیلانت دندان به حالت اولیه باز خواهد گشت؛ که البته می‌توان نسبت به تعویض آن‌ها اقدام کرد.
  4. ممکن است بخشی از سیلانت جدا شود و بخشی به دندان چسبیده باشد؛ یا به خوبی دندان را پوشش ندهد. در این صورت، دندان دچار پوسیدگی خواهد شد.
  5. این روش درمانی دائمی نیست.

کدام دندان‌ها بیشتر فیشور سیلنت می شوند؟

فیشور سیلانت ها را می‌توان روی هر دندانی با حفره یا شیار قرار داد، اما معمولاً فیشور سیلانت دندان 6 ، دندان های آسیاب و گاهی اوقات حتی دندان های ثنایای جانبی (چون برخی دارای شیارهای عمیق در داخل هستند) بیشتر توصیه می شوند. همچنین فیشورسیلنت در کودکان حتی روی دندان های آسیابی که به تازگی رشد کرده‌اند قرار می‌گیرند.

فیشورسیلنت دندان‌های خلفی
پر کردن شیارها و حفره دندان‌ها برای دندان‌هایی که جویدن را انجام میدهند مناسب‌تر است.

فیشور سیلانت چقدر دوام دارد؟

فیشور سیلانت ها بادوام هستند و می‌توانند ماه‌ها و حتی سال‌ها مقاومت داشته باشند. البته افراد متفاوت هستند و پوشش محافظ ممکن است در افراد مختلف با سرعت‌های متفاوتی فرسوده شود. اگر در قرار دادن شیارپوش دندان مشکلی وجود داشت، ممکن است طول عمر سیلانت را تحت تاثیر قرار دهد. انجام معاینات منظم دندانپزشکی بهترین راه برای اطمینان از سالم بودن سیلانت شما است. گاهی اوقات تیم دندانپزشکی نیاز به افزودن یا جایگزینی مقداری از سیلنت دارند تا مطمئن شوند که هیچ پوسیدگی زیر آن شروع نمی‌شود.

سخن پایانی

فیشور سیلانت به جلوگیری از پوسیدگی دندان‌های دائمی کمک می‌کند. بزرگسالان همچنین می‌توانند برای دندان‌های آسیاب دائمی که آسیب‌پذیر (دندان‌هایی با حفره عمیق) هستند و ممکن است پوسیدگی زودرس داشته باشند از سیلانت های دندانی بهره‌مند شوند. بدین صورت دیگر نیازی به پر کردن دندان ندارد و مسواک زدن راحت‌تر میشود. در صورت نیاز به پر کردن دندان یا استفاده از فیشور سیلنت می‌توانید به کلینیک دندانپزشکی بارانا مشهد مراجعه و سلامت دهان و دندان خود را تضمین کنید.”

سوالات متداول

آیا فیشور سیلانت بر روی دندان حس میشود؟

خیر، دندان ها هیچ ماده‌ای را بر روی دندان حس نمیکنند و پروسه اعمال سیلنت کاملاً بدون درد است.

چه زمانی باید فیشور دندان کودکان را مورد توجه قرار داد؟

این قانون طلایی مورد توافق همه دندانپزشکان است: «در اسرع وقت پس از رویش دندان». سیلانت ها اغلب به محض رویش اولین دندان های دائمی استفاده هستند. این معمولا بین 6 تا 7 سالگی است.

جایگزین های فیشور سیلانت چیست؟

استفاده منظم از وارنیش فلوراید روش دیگری برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در کودکان است. می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر از دندانپزشک خود بپرسید یا اینجا کلیک کنید.

دانلود فایل PDF مقاله فیشورسیلنت

برای دسترسی به این مقاله در شرایط آفلاین، فایل pdf آن در اختیار شما قرار گرفته است. برای مطالعه فایل PDF لینک زیر را کلیک کنید:

فایل PDF

لطفا به این مطلب امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نام و سوال خود را در باکس زیر وارد کنید و دکمه فرستادن دیدگاه را بزنید، در سریعترین زمان به سوال و نظرات شما پاسخ خواهیم داد