پریودنتیت یا بیماری حاد لثه

پریودنتیت یا بیماری عفونت لثه چیست؟ انواع + 3 راه درمان

بازدیدها : 41 بازدید

پریودنتیت (Periodontitis) یا بیماری عفونت لثه چیست؟ نشانه های خطرناک این بیماری لثه که به آن پیوره نیز گفته می‌شود را می‌شناسید؟ پریودنتیت یکی از بیماری‌های لثه است که بر اثر تکثیر باکتری‌ها و ایجاد پلاک‌های دندان بروز کرده و خود را با علائمی نظیر قرمزی، تورم، درد و خونریزی لثه پس از زدن مسواک نشان می‌دهد. خونریزی لثه‌ پس از مسواک زدن اتفاق نسبتاً رایجی است که اغلب آن را تجربه کرده‌ایم. این خونریزی به دلایل متعددی ممکن است رخ دهد و لزوماً نشانه‌ای از یک مشکل جدی یا بیماری نیست.

ارائه دهنده انواع خدمات دندانپزشکی در کلینیک بارانا
برای رزرو نوبت و تعیین وقت مشاوره رایگان روی بنر کلیک کنید.

به عنوان مثال استفاده از یک مسواک‌ نامناسب یا مسواک زدن به طریقه غلط هم می‌تواند منجر به خونریزی لثه‌ها شود. اما اگر بدون هیچ دلیل مشخصی با هر بار مسواک زدن شاهد خونریزی لثه‌های خود هستید و علائمی نظیر درد لثه و بافت‌های اطراف، قرمزی و تورم، بوی بد دهان و غیره را تجربه می‌کنید، ممکن است به عفونت شدید لثه یا پیوره مبتلا شده باشید.

بیماری لثه پیوره چیست؟

بیماری پیوره (pyorrhea) یا پریودنتیت نوعی التهاب شایع لثه است. بیماری‌هایی که لثه را بر اثر عفونت درگیر می‌کنند بطور کلی به دو دسته با نام‌های پریودنتیت و ژنژیویت تقسیم‌بندی می‌شوند. ژنژیویت از شایع‌ترین بیماری‌های پریودنتال است که می‌توان به نوعی آن را همان التهاب خفیف و قابل درمان لثه دانست.

ژنژیویت پیش‌رونده و التهابی که به‌موقع درمان نشود؛ ریسک ابتلا به پیوره را دوچندان می‌‌کند. بنابراین پریودنتیت یا پیوره عفونت پیشرفته‌ای است که علاوه بر بافت لثه، رباط و استخوان‌ دندان را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. بوی بد دهان اولین نشانه‌ای است که شما را از وجود عفونت در دهان و دندان‌ها و ریسک ابتلا به بیماری‌های لثه باخبر می‌کند.

عفونت و التهاب لثه را تا زمانی‌که این التهاب تنها موجب درگیری خفیف بافت لثه شده است، درمان کنید؛ در غیر این‌صورت ممکن است با علائم حادتری نظیر تورم، قرمزی، خونریزی لثه و حتی لق شدن دندان‌ها مواجه شوید. نکته‌ مهمی که باید به‌خاطر بسپارید این است که پیوره تقریباً برگشت‌ناپذیر بوده و در صورت عدم درمان به‌موقع می‌تواند منجر به از دست رفتن دائمی دندان شود.

آشنایی با بیماری لثه یا پیوره
پریودنتیت نوعی التهاب حاد لثه است که می‌تواند تا اطراف ریشه دندان هم نفوذ کند.

انواع پریودنتیت

بیماری‌های لثه به دلایل متعددی رخ می‌دهند. افزایش سن شایع‌ترین علتی است که منجر به ابتلای افراد به پیوره مزمن می‌شود. در این نوع بیماری ممکن است فرد احساس کند دندان‌هایش در حال رشد کردن و بلندتر شدن هستند؛ درحالی‌که در واقع لثه در حال عقب رفتن است.

انواع بیماری پریودنتیت
با درمان زودهنگام، از حادتر شدن وضعیت پریودنتیت جلوگیری کنید.

مراحل پیشرفت بیماری پریودنتیت

آیا می‌توانیم از ابتلا به بیماری‌ لثه ای و پریودنتیت پیشگیری کنیم؟ سطح پیشرفته بیماری عفونت لثه بسیار دردناک بوده و با پیامدهای جبران‌ناپذیری همراه است. می‌دانستید پیوره حاد حتی ممکن است منجر به از دست رفتن تمامی دندان‌هایتان شود؟! با شناخت مراحل پیشروی این بیماری، می‌توانید از ابتلا یا دست‌کم پیشروی آن جلوگیری کنید. ابتلا به بیماری پریودنتیت با علائم و نشانه‌هایی همراه است که فرد را از شروع ابتلا به این بیماری آگاه می‌کند. در ادامه این علائم را بررسی کرده‌ایم.

1. ایجاد پلاک بر روی دندان‌ها

یکی از مواردی که ریسک ابتلا به بیماری عفونت لثه را افزایش می‌دهد، پلاک‌ دندان است. صدها باکتری در دهان وجود دارد که در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، میزان آن‌ها افزایش نیز می‌یابد. باکتری‌های موجود در دهان به همراه بقایای مواد غذایی بر روی دندان‌ها تجمع کرده و موجب تغییر رنگ دندان می‌شوند که به آن پلاک گفته می‌شود.

با استفاده از مسواک و نخ دندان پس از هر وعده غذایی، از تجمع پلاک‌ها بر روی دندان‌های خود جلوگیری کنید؛ چراکه در صورت تجمع بیش از حد این پلاک‌ها، دیگر مسواک و نخ دندان نیز کارساز نیست و باید اقدام به جرم گیری لثه و دندان‌ها کرد. عدم توجه به این موضوع موجب التهاب لثه می‌شود که می‌توان آن را نقطه آغاز ابتلا به بیماری‌های شدیدتر لثه مانند پریودنتیت دانست.

بیماری لثه مزمن
جرمگیری دندان به طور مرتب، ریسک ابتلا به پیوره را کاهش می‌دهد.

2. تحلیل خفیف لثه

تحلیل لثه به دلایل متفاوتی رخ می‌دهد؛ برای نمونه تحلیل لثه بر اثر دندان‌ مصنوعی یکی از اشکال تحلیل این بافت است. نوع دیگری از تحلیل خفیف لثه وجود دارد که برخی از دندانپزشکان آن را پریودنتیت زودرس می‌نامند و جزو مراحل ابتدایی ابتلا به این بیماری عفونت لثه است. اگر پلاک‌ها درمان نشوند؛ در طول زمان موجب فاصله گرفتن دندان‌ها از لثه خواهند شد. در میان این فضای خالی شکل گرفته میان لثه و دندان، پاکت‌هایی حاوی باکتری شکل می‌گیرد که به آن پاکت لثه‌ای گفته می‌شود.

این پاکت‌ها که به دنبال تجمع رسوب و پلاک دندان به وجود آمده‌اند، حاوی باکتری‌های مضری هستند که موجب تحلیل لثه می‌شوند. اگر لثه‌های شما با مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان دچار خونریزی می‌شود؛ ممکن است دچار بیماری زودرس پریودنتیت شده باشید. در چنین شرایطی بهتر است هر چه زودتر به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید.

3. تحلیل حاد لثه

در این مرحله از بیماری، روند تحلیل لثه سرعت بیشتری می‌گیرد. علاوه بر آن، شاهد علائم دیگری چون درد شدید در دهان یا شل شدن دندان‌ها نیز خواهید بود. اگر چنین علائمی را مشاهده می‌کنید باید بدانید که بیماری عفونت لثه در حال پیشروی است و در صورت عدم مراجعه به دندانپزشک، علائم و شرایط لثه حادتر می‌شود. بسته به میزان پیشروی عفونت در لثه، این بیماری ممکن است منجر به از دست رفتن یک یا چند دندان شود.

درمان بیماری عفونت لثه
التهاب حاد لثه، در صورت عدم درمان منجر به تحلیل لثه و استخوان دندان می‌شود.

4. تحلیل استخوان و از دست رفتن دندان‌ها

در صورتی‌که پریودنتیت به پیشرفته‌ترین سطح خود برسد، به احتمال زیاد هنگام غذا خوردن و جویدن درد شدیدی را در دهان و دندان‌های خود احساس خواهید کرد. علاوه بر آن، بوی بد دهان شدت بیشتری می‌گیرد. در این سطح از پیشرفت بیماری، عفونت و التهاب علاوه بر بافت لثه، رباط و استخوان‌های دندان را نیز احاطه کرده و ممکن است موجب از بین رفتن تمامی دندان‌ها شود.

نشانه های خطرناک بیماری لثه را دست کم نگیرید

از کجا بفهمیم بیماری لثه داریم؟ همان‌طور که کمی پیش‌تر نیز مطالعه کردید، این بیماری در هر مرحله از پیشرفت، علائم و نشانه‌هایی را از خود بروز می‌دهد که می‌توانند شما را آگاه کنند. نشانه‌ها و علائم پریودنتیت عبارتند از:

  • خونریزی لثه به هنگام کشیدن نخ دندان یا مسواک
  • قرمز و متورم شدن لثه
  • بوی بد دهان
  • احساس درد به هنگام جویدن
  • لق شدن دندان‌ها بدون هیچ‌گونه دلیل مشخصی
  • تغییر محل قرارگیری دندان‌ها یا کج شدن و نامتناسب شدن شکل ظاهری آن‌ها
  • افتادن دندان‌ها
  • تحلیل رفتن بافت لثه

توصیه می‌شود با مشاهده هر یک از علائم و نشانه‌های فوق، در اولین فرصت به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید. در ابتدای ایجاد بیماری، روند درمان ساده‌ و کم هزینه‌تر است؛ درحالی‌که در صورت ابتلا به بیماری عفونت لثه پیشرفته باید زمان و هزینه بیشتری را صرف درمان کنید.

شدیدترین نوع پریودنتیت
خونریزی لثه و بوی بد دهان از اصلی‌ترین علائم پریودنتیت هستند.

بیماری لثه چگونه درمان میشود؟

انتخاب بهترین روش برای درمان پریودنتیت به سطح پیشرفت بیماری بستگی دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است.

  1. جرمگیری لثه و دندان: در مراحل ابتدایی دندانپزشک می‌تواند با جرمگیری لثه، التهاب و عفونت را از بین ببرد و از پیشرفت بیماری جلوگیری کند. اگر میزان عفونت لثه‌ها بیشتر از حالتی باشد که با جرمگیری به‌طور کامل از بین نرود، جراحی لثه درمان موثرتری است.
  2. تجویز آنتی بیوتیک و دهانشویه‌های دارویی: در صورت ابتلا به بیماری عفونت لثه، معمولاً دندانپزشک شما اقدام به تجویز آنتی بیوتیک و درمان‌های ضدمیکروبی می‌کند. آنتی بیوتیک‌ها روند بهبود عفونت لثه را تسریع می‌کنند.
  3. جراحی لثه: در شرایط حادتر دندانپزشک سعی می‌کند پیش از آن که بافت‌های اطراف نیز درگیر عفونت شوند، بافت آسیب دیده و ملتهب را با جراحی جدا کند. اگر پزشک شما تشخیص دهد که عفونت به ریشه دندان سرایت کرده است؛ دیگر جرمگیری سطح لثه موثر نبوده و باید با جراحی، عفونت را از اطراف ریشه دندان پاکسازی کرد.

درمان پریودنتیت در کلینیک بارانا

برای تشخیص ابتلا به بیماری عفونت لثه باید به دندانپزشک مراجعه کنید. روش‌های متفاوتی برای تشخیص پریودنتیت وجود دارد. در کلینیک بارانا، یکی از بهترین کلینیک‌های دندانپزشکی در شهر مشهد، ممکن است دندانپزشک تصویربرداری پانورامیک را تجویز کند. برای کسب اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت با شماره‌های 09157609009 یا 05137609009 تماس بگیرید.

بهترین مرکز دندانپزشکی مشهد
کلینیک بارانا ارائه دهنده خدمات دندانپزشکی در مشهد؛ با کیفیت بالا و قیمتی مناسب

سوالات متداول

1. آیا درمان سریعی برای پریودنتیت وجود دارد؟

با مصرف مسکن و آنتی بیوتیک میتوانید به سریع‌‍تر شدن روند درمان کمک کنید اما برای درمان قطعی باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.

2. تحلیل لثه همیشه به معنای پریودنتیت است؟

بیماری های لثه انواع گوناگونی دارند و در انواع دیگر نیز ممکن است تحلیل لثه رخ دهد.

3. در صورت افتادن دندان ها بر اثر پریودنتیت چه باید کرد؟

تنها راه جبران دندان های از دست رفته بر اثر بیماری های لثه، ایمپلنت دندان است.

4. شایع‌ترین علت ابتلا به پریودنتیت چیست؟

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و تجمع بیش از حد پلاک بر روی دندان و لثه ها

دانلود نسخه PDF مقاله: پریودنتیت یا بیماری عفونت لثه چیست؟

لطفا به این مطلب امتیاز بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نام و سوال خود را در باکس زیر وارد کنید و دکمه فرستادن دیدگاه را بزنید، در سریعترین زمان به سوال و نظرات شما پاسخ خواهیم داد